המדריך המלא למחקר מתחרים: למה צריך לחקור מתחרים?
כמה שנים אחורה מחקר מתחרים היה תהליך ארוך, מורכב ויקר ועסקים היו משלמים עליו כסף ליועצים עסקיים ומכונים למחקר על מנת לבצע אותו. היום, בעידן השיווק הדיגיטלי זה קל יותר, זה מצריך זמן, ארגון המידע, מחשבה והסקת מסקנות אבל כל אחד יכול לעשות את זה בכוחות עצמו.
העניין המעניין הוא שעסקים, בעיקר הקטנים והבינוניים אבל גם סטארטאפים לא עושים מחקר מתחרים, או עושים בצורה לא מאוד מעמיקה ואז תהליך בניית האסטרטגיה והשיווק העסקי שלהם לוקח יותר זמן ומורכב מהמון ניסוי וטעייה. אז נכון, ניסוי וטעייה הם חלק מרכזי בכל עסק, במיוחד בעסקים חדשים, אבל יש חלק גדול מאותה הטעייה שנוכל לחסוך לעצמינו אם נבצע מחקר מתחרים נרחב.
רוב העסקים שלא עושים מחקר מתחרים לרוב עושים את זה מכמה סיבות:
הם בטוחים שהם מכירים את כל המתחרים שלהם ומה הם עושים
הם לא מבינים את המשמעות של מחקר מתחרים, כיצד אפשר להסיק ממנו מסקנות ולתרגם לפעולות
הם מעדיפים להימנע ולא לעסוק במתחרים שלהם
גם אם אתם חושבים שאתם מכירים את המתחרים שלכם אבל לא ביצעתם מחקר מעמיק, אתם צריכים לעשות זאת! למה?
קל יותר לבנות אסטרטגיה עסקית ולהבין את הסיטואציה שבה נמצא הקהל שלנו כשיש לנו מידע על המתחרים שלנו ועל הערך שהם מביאים ללקוחות שלהם. זה יעזור לנו להבין מה הלקוחות שלנו מקבלים, האם זה תואם את מה שהם מחפשים ואיך נוכל לבדל את עצמנו בתוך כל התחרות הזאת.
כשאנחנו מפרסמים ברשתות חברתיות- לא משנה אם זה בפרסום ממומן או אורגני אנחנו מתחרים על תשומת הלב של הלקוח, לכן המסר שלנו צריך להיות מדויק וייחודי, לא נוכל לייצר מסרים כאלה בלי לראות על מה מדברים המתחרים שלנו באותן הרשתות החברתיות.
כשאנחנו מפרסמים בגוגל- אנחנו בתחרות על המקום שלנו ברשימת החיפושים. גם אם הפרסום הוא ממומן ובמיוחד אם מדובר בקידום אורגני. אנחנו רוצים לדעת באיזה מילות מפתח משתמשים המתחרים שלנו, מה רמת התחרות במילות המפתח האלה ועל איזה טקטיקה עלינו ללכת.
תורם להבנת השוק- אנחנו יכולים להבין מה קיים כבר בשוק, מה הקהל מחפש, למה הוא מגיב טוב ולמה פחות טוב. נוכל ללמוד אם יש צורך אצל הלקוחות שלנו שהמתחרים לא נותנים לו מענה ולמצוא את המשבצת המתאימה ביותר עבורנו.
איפה כדאי לפרסם- יש פלטפורמות שונות המתאימות לעסקים שונים, אנחנו נוכל ללמוד מהניסיון והטעייה של המתחרים שלנו כדי לדייק את הפלטפורמות הנכונות ביותר עבורנו. נוכל לנסות להיכנס לפלטפורמות שבהם יש לנו מעט תחרות, או אין בכלל כדי להבין אם זה מתאים לנו, או לבחור להיכנס בדרך אחרת במקום שבו יש ביקוש לשירות שלנו אבל התחרות היא גבוהה יותר. נוכל גם לזהות מקומות בהם המתחרים שלנו ניסו לפרסם והצליחו פחות, כך נמנע מלהיכנס לאותה פלטפורמה מלכתחילה, או להיכנס עם טקטיקה אחרת.
ללמוד מטעויות והצלחות- המתחרים שלנו כבר עברו דרך לא קצרה, הדרך הטובה ביותר היא ללמוד מהטעויות וההצלחות שלהם.
לזהות חוזקות וחולשות של מתחרים- יש מודל שיווקי שנקרא SWOT שהוא מתבסס על מיפוי החוזקות והחולשות של העסק שלנו ושל השוק. מיפוי טוב הוא מיפוי שמזהה את החולשות שלנו שלרוב הן חוזקות של מתחרים, אבל גם יודע לזהות את החולשות של המתחרים ולמנף אותם לחוזקות שלנו.
מתי עושים מחקר מתחרים?
קודם כל כשרוצים לבחון אופציה לפתיחת עסק\סטארטאפ חדש, להשקת שירות חדש בעסק קיים או כשבונים אסטרטגית עסקית ושיווקית (לרוב פעם בשנה). אבל טוב לחזור למתחרים שלנו גם כשיש נפילות בעסק, להבין מה הם עושים והאם זה משפיע (או יכול להשפיע) על העסק שלנו.
בסדרת הפוסטים בחודש-חודשיים הקרובים אעסוק פה בבלוג במחקר מתחרים בהיבט של שיווק. חשוב לציין שלמחקר מתחרים ותוצאותיו יש מידע וחשיבות רבים גם להיבטים נוספים כמו תמחור, אבל אני פה נתמקד במחקר בבניית אסטרטגיה שיווקית.
בין היתר סדרת הפוסטים תעסוק בנושאים הבאים:
איך מתחילים מחקר מתחרים
מה חוקרים
ניתוח אסטרטגיה עסקית/שיווקית של מתחרים
ניתוח אתרי מחקרים
מחקר ברשתות חברתיות
חקר מילות מפתח ו-SEO של המתחרים
כלים חינמיים למחקר
איך מסיקים מסקנות מהמחקר
איך בונים אסטרטגיה על סמך המחקר ומוצאים יתרון תחרותי
רוצים להתחיל?
מעולה! אז קודם כל אתם מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים בבלוג ממש כאן.
בשביל ההתחלה הכינו לעצמכם קובץ אקסל עם שמות המתחרים שאתם כבר מכירים עם העמודות הבאות (אנחנו נוסיף עמודות בהדרגה, אז מומלץ לעשות טבלה ממוחשבת ונוחה לעריכה). הזינו גם את הלינקים שאתם מכירים של אותם מתחרים- לאתר שלהם ולרשתות חברתיות נוספות.
ניפגש בפוסט הבא ועד אז אתם מוזמנים גם לשלוח לי הודעות ושאלות בנושא.
Komentarze