המדריך המלא למחקר מתחרים-מיפוי מתחרים
בפוסט הקודם והראשון בסדרת הפוסטים שעוסקת במחקר מתחרים עסקתי בשאלה למה בכלל צריך לחקור את המתחרים שלנו. הפעם אני רוצה להתחיל לצלול לעומק ולהתחיל לעשות מיפוי מתחרים מלא.
המיפוי מאפשר לנו למעשה מספר דברים:
להכיר לעומק את המתחרים שלנו ואת הערוצים בהם הם פועלים
למפות את כל המתחרים שלנו- גם את אלה שעוד לא הכרנו
לחקור בהמשך את הממתחרים לאורך ולרוחב: לזהות מכנה משותף ולאפיין את הפעילות של כל מתחרה בנפרד.
אז איך עושים את זה?
בפוסט הקודם ביקשתי מכם להתחיל לעשות טבלה עם השמות של כל המתחרים שלנו בקובץ מסודר. הטבלה הראשונית שלנו תכלול את שמות המתחרים שאנחנו כבר מכירים, במה הם עוסקים ובאיזה ערוצים דיגיטליים הם פועלים. הטבלה הראשונית שלכם צריכה להיות בנויה באופן הבא:
הכניסו בטבלה את שמות המתחרים שאתם מכירים, ציינו במספר מילים באיזה תחומים הם עוסקים. התחומים חשובים במיוחד אם יש לנו כמה שירותים שהעסק נותן. ניקח לדוגמא מדריכות יוגה. למדריכי יוגה יכולים להיות מספר תחומי עיסוק: הדרכה בסטודיו לקבוצות, אימון אחד על אחד, הדרכה לקבוצה שמתארגנת עצמאית וכך הלאה. את כל סוגי השירותים האלה נציין בתחום העיסוק.
אם העסק שלנו מבוסס על מיקום גיאוגרפי ספציפי חשוב למפות ולחלק את המתחרים שלנו ל2 סוגים: המתחרים הישירים שלנו המתחרים על אותו קהל היעד באזור הגיאוגרפי הרלוונטי ובמרחק נסיעה סביר ממנו.
מתחרים עקיפים: מתחרים שפועלים באזור גאוגרפי שלא רלוונטי לנו אך עוסקים באותו תחום. ממתחרים מסוג זה נוכל ללמוד הרבה ולקבל רעיונות לגבי בידול וחידוד דרכי השיווק שלנו.
אחרי שציינו את שמות המתחרים שאנחנו מכירים ואת תחומי העיסוק שלהם נמלא את הטבלה בכל הלינקים הרלוונטיים לאותם המתחרים. כיצד נעשה זאת?
נכניס תחילה את הלינקים שאנחנו כבר מכירים על המתחרים שלנו- אתר, רשתות חברתיות וכך הלאה
נבדוק בלינקים שהכנסנו אם הנכסים הדיגיטליים שאנחנו כבר מכירים על המתחרים מקשרים ושולחים את הקהל יעד לנכנסים דיגיטליים אחרים של אותו מתחרה. למשל: אם יש לו אתר אינטרנט, האם הוא מפנה לפייסבוק העסקי שלו? לאינסטגרם? לינקדאין? את כל הלינקים הללו נכניס לרשימה שלנו (במידה ויש רשתות נוספות שלא ציינתי כמו יוטיוב- תרגישו להוסיף עמודות לפי מידת הצורך)
נכנס לכל הרשתות החברתיות שטרם הזנו עבור המתחרה ונחפש אותם באותה רשת חברתית באופן יזום כדי לראות אם הם פועלים בה או לא. גם כשהם לא פועלים ברשת מסוימת זה מידע חשוב שנצטרך לבדוק בהמשך בצורה רוחבית לגבי כל המתחרים שלנו
נעשה גוגל על השם של המתחרה- כן, כן. זה יאפשר לנו להבין האם המתחרים שלנו מפרסמים תוכן אורח במקומות אחרים? איפה אפשר למצוא עליהם מידע? מה הלקוח ידע עליהם כשהוא עושה גוגל על השם שלהם? אם בראש העסק המתחרה עומד אדם אחד שימו לב שאתם מגגלים גם את שם העסק וגם את שם בעל העסק, לפעמים יכולות להיות תוצאות שונות ושתיהן רלוונטיות לנו.
אין צורך כרגע לנתח לעומק את כל הפלטפורמות הדיגיטליות של המתחרים שלנו, אנחנו נעשה זאת בצורה מסודרת בהמשך, המטרה בשלב זה היא נטו למפות את כל המתחרים והנכסים הדיגיטליים שלהם.
שלב שני: התחלת עבודה עם מילות מפתח
בהמשך המדריך אתייחס לאיך חוקרים ובודקים באיזה מילות מפתח משתמשים המתחרים שלנו ואיך אפשר להגדיל את רשימת מילות המפתח הרלוונטיות לעסק שלנו אבל בשלב הראשוני נעשה רשימה (בקובץ נפרד, מומלץ קובץ ממוחשב כי נחזור לעבוד עם רשימה זו בהמשך) של מספר ביטויים שהיינו רוצים שהלקוחות הפוטנציאליים שלנו יחפשו ימצאו את השירות שלנו תחת אותה מילת מפתח. רצוי לכתוב כמה שיותר ביטויים רלוונטיים אבל לא להתפזר בשלב זה לתחומים או מושגים הקשורים בעקיפין לעסק שלכם.
לדוגמא רשימת מילות מפתח לצלם שעוסק בצילומי משפחה:
צילומי משפחה
צילומי הריון
צילומי ניו בורן
צילומי משפחה בסטודיו
צילומי משפחה בטבע
צילומי משפחה מקצועיים
צילומי ילדים
צילומי משפחה מורחבת
צילומי משפחה מחיר
צילומי משפחה במרכז (בציון איזור גאוגרפי רלוונטי)
צילומי משפחה בראשלצ (בציון עיר רלוונטית)
גם אם אנחנו עושים צילומי משפחה בטבע בלבד, נרצה לזהות את המתחרים שלנו באותו אזור גיאוגרפי שעושים צילומים בסטודיו כי ייתכן ויהיה לנו קהל יעד חופף- משפחות המתלבטות איפה לעשות את צילומי משפחה (בסטודיו או בטבע) או בכלל לא חשבו על האופציה לבחור לוקיישן.
אחרי שעשינו טבלת מילות מפתח רלוונטיות, נוסיף לטבלת המתחרים שלנו עמודה נוספת בשם ''מילות מפתח''.
עכשיו ניגש לגוגל ונתחיל לגגל את מילות המפתח שהכנסו לרשימה שלנו אחת אחת. בכל מילת מפתח נעבור על תוצאות החיפוש בשני העמודים הראשונים (אם יש לכם פחות מ10 מילות מפתח מומלץ לעבור על יותר משניים) ונבחן את כל התוצאות שמופיעות באותה מילת מפתח: גם את המודעות הממומנות וגם את התוצאות האורגניות של אותה מילת מפתח.
למה אנחנו עושים את זה?
1. אנחנו רוצים להבין באיזה מילות מפתח המתחרים שאנחנו כבר מכירים מופיעים בעמודים הראשונים בגוגל וכמה פעמים. ראשית נוסיף ליד כל מתחרה שכבר נמצא בטבלה את המילות מפתח שתחתם מצאנו את הלינקים לנכסים הדיגיטליים שלו. אם למשל נמצא מושג מפתח שאחד המתחרים שלנו מופיע בו מספר פעמים זה הערה חשובה שצריך לציין לעצמנו בטבלה (נחזור לעסוק בזה תחת מחקר הSEO, הPPC והתוכן של המתחרים).
2. באופן הזה אנחנו נמצא גם מתחרים נוספים שלא ידענו על קיומם עד כה (תתפלאו למצוא הרבה כאלה). את המתחרים הללו אנחנו נכנסים גם לטבלה שלנו ובסוף השלב הנוכחי נחזור למפות את כל הלינקים לנכסים דיגיטליים שלהם כמו שכבר עשינו למחקרים שאנחנו מכירים.
3. זה יתן לנו מושג על בלוגים, אתרים ופלטפורמות נוספות שבהם עוסקים בתחומים רלוונטיים לעסק שלנו ויוכלו לשמש אותנו כערוצי שיווק חדשים בהמשך.
בתחומים רבים גוגל יציעה לנו מושגים קשורים למה שחיפשנו. בתחתית העמוד הראשון.
אל תדלגו על זה ובדקו שמילות המפתח הרלוונטיות שגוגל מציע לכם נמצאות ברשימת מילות המפתח שבניתם לעצמכם ושאתם בודקים אותם בדיוק כמו כל מילת מפתח אחרת שהכנסנו לרשימה.
יש כל מיני כלים אוטומטיים לניתוח מילות מפתח של מתחרים (אל דאגה, תקבלו בהמשך את כל הלינקים לכלים הללו), אבל בשלב זה בו אנחנו רוצים בעיקר למפות את המתחרים שלנו ולאתר מתחרים נוספים מומלץ לעשות את זה בדרך הידנית כדי גם לקבל את התחושה שמקבל לקוח המחפש שירות בתוך כל החיפוש המטורף הזה של גוגל.
אחרי שסיימנו לעשות גוגל על מילות המפתח שבחרנו, אני ממליצה ללכת ולחפש את אותן מילות המפתח גם בפייסבוק. פשוט נכניס את מילות המפתח בשורת החיפוש הראשית ואז נבחר בלשונית ''דפים'' (או pages). באופן הזה נוכל למעשה לאתר דפים עסקיים של מתחרים שאולי לא מחזיקים באתר או שפספסנו את האתרים שלהם מסיבות כאלה ואחרות. כמובן שגם את המתחרים האלה נכניס לרשימת המתחרים שלנו עם כל הלינקים הרלוונטיים לנכסים הדיגיטליים שלהם.
עד כאן לשלב מיפוי המתחרים שלנו. זה השלב הסזיפי ביותר של גלישה באין סוף אתרים ורשתות חברתיות אבל אסור להתייאש בו ויש לעשות עבודה מעמיקה בשלב הזה על מנת שהתוצאות והמחקר שנעשה על אותם הלינקים בדיוק יהיה נכון, מייצג ויניב תוצאות שרק יעזרו לקידום העסק שלנו בהמשך.
הפוסט הבא יעסוק בנושא חשוב ונחשב- איך מנתחים את האתרים של המתחרים? כלים טכניים לניתוח ביצועי אתר, ניתוח תוכן, קהל יעד, אסטרטגיה ועיצוב.
אם עוד לא נרשמתם לקבלת עדכון על פרסומים חדשים בבלוג ואתם לא רוצים לפספס את הפוסט הבא, תוכלו לעשות את זה ממש כאן.
עד הפוסט הבא בסדרה, אם יש לכם שאלות, אי הבנות, או כל דבר אחר- אתם מוזמנים ליצור עימי קשר ואשמח לעזור לכם בהקדם.
Comments