תיאורי מטא – איך כותבים את זה נכון?
אם יצא לכם לבקר בשוק מחנה יהודה בשישי בצהריים (ואם לא, אתם חייבים!), כנראה חוויתם את כל מה שמיוחד בשוק – סערה של ריחות, טעמים והרבה צעקות. אם נחשוב על זה רגע, הצעקות הללו, או השלטים הקטנים הכתובים בכתב יד ונעוצים בתוך פרי רנדומלי, מהווים את שיטת השיווק של בעלי הבאסטות. הרי בתוך השוק יש לפחות 10 דוכנים שימכרו ענבים ירוקים, אבל איך תדעו מאיזה דוכן תרצו לקנות דווקא היום?
חלק מאיתנו יבחנו את השלטים רק לפי המחיר. המחיר הזול ביותר לקילו, הוא זה שינצח. חלק יחפשו תיאורי טריות או מתיקות ומי שיצעק בקול רם "ענבים דבש מיוחדים, רק היום", הוא זה שיקבל את המכירה. יהיו כאלה שיחפשו את המותג, ואם לא יהיה שלט שמכריז על "ענבי טלי", הם לא ירכשו. בקיצור, כל אחד מאיתנו יגיב אחרת לכיתוב או צעקה אחרת, ואותו מוכר בשוק ידע לאיזה שלט הכי מגיבים וכך ימשיך את טקטיקת המכירה שלו.
זו הייתה דרך ציורית ואולי קצת ארוכה לספר לכם על תיאורי מטא – המקבילה לצעקה בשוק שתעזור לכם, הצרכנים, להגיע בדיוק אל הבאסטה הנכונה עבורכם.
אוקיי, צעד אחד אחורה - מה הם תיאורי המטא?
במילים פשוטות, תיאורי מטא הם כמו טיזר לאתר שלכם. כשהגולש מחפש משהו רלוונטי ואתם עולים בתוצאות החיפוש, הוא יוכל לקרוא את תיאורי המטא במיקומים שונים (ממש עוד מעט נדבר על איפה), ולקבל הצצה אל תוך עולם העסק שלכם כדי להבין אם זה רלוונטי לו.
כאמור, האינטרנט הוא באמת שוק הומה (ומבטיחה, זו אנלוגיה אחרונה) שבו תשומת לב היא מצרך יקר ערך והרושם הראשוני נעשה בשבריר שנייה, וזו בדיוק הסיבה שתיאורי מטא הם כל כך חשובים. עבור בעלי עסקים, אחד הצעדים הראשונים בקידום האתר שלהם הוא הבנת הניואנסים העדינים של יצירת תיאורי מטא באופן שיהפוך את האתר שלכם למושך יותר ולכזה שראוי להקלקה. אז בואו נדבר באמת על הצורות השונות של תיאורי מטא, המורכבויות מאחוריהם ובעיקר, כמו שהבטחתי בכותרת, איך עושים את זה נכון.
מה תרוויחו מתיאורי מטא טובים?
כאמור, תיאורי המטא הם סיכומים קצרים ונוחים ללקוח שחוסכים לו זמן, ולכם – פניות לא רלוונטיות. ככל שתיאורי המטא טובים, ברורים, חדים ושיווקיים, כך תקבלו יותר הקלקות. דפים עם שיעור קליקים גבוה יותר (CTR) נוטים לקבל דירוג גבוה יותר בגוגל, לכן במהותו תיאור מטא מותאם היטב לא רק מפתה משתמשים אלא גם תורם לביצועי SEO כוללים, וממלא תפקיד מכריע בהנעת תנועה אורגנית. אם תרצו להבין קצת יותר על למה SEO כל כך קריטי לעסק שלכם, מוזמנים לקרוא את המאמר שנמצא ממש כאן.
הקליקים הללו, כמובן, לא חשובים רק לקידום, אלא גם ובעיקר למשיכת מבקרים. ככל שיותר אנשים לחצו על תיאור המטא, כך תוכלו להבין שהתיאור קולע ומושך, ומשכנע את המשתמשים שבדף שלכם יש בדיוק את מה שהם צריכים.
חשוב להבין שתיאורי המטא, מעבר להיותם שיווקיים, גם עוזרים לגוגל לאנדקס את התוכן שלכם טוב יותר, הם עוזרים למנוע החיפוש להבין מה חשוב בעמוד שלכם, מה הם ביטויי המפתח הרלוונטיים ובאיזה נושא אתם עוסקים - בעמוד ספציפי בפרט ובכל האתר ככלל.
אילו סוגי תיאורי מטא ישנם?
שאלה מצוינת.
תיאורי מטא לכותרת העמוד – הכותרת היא כמובן הדבר הראשון שאנשים רואים ולכן חשוב שהכותרת תהיה מושכת, תעורר סקרנות, אך תחשוף טפח מן העיסוק הספציפי. במקרה הזה, היכולת להעביר מסר ברור, מושך ומסקרן, אך עדיין קצר תיקח אתכם רחוק.
תיאורי מטא לעמודים ספציפיים – תחשבו על עמוד באתר האינטרנט שלכם כמעין פרק בספר הדיגיטלי שכתבתם עבור העסק שלכם. תיאור המטא של הדף הוא כמו התקציר בגב הספר, זה שמפתה את הקורא עם הבטחה לתוכן שיהיה בו ערך עבורם. תיאור מטא כזה צריך להעביר את מהות העמוד בצורה ארוכה יותר מהכותרת (אך עדיין קצרה), באופן שיגרום למשתמשים להבין שהם מאד קרובים למצוא את מה שחיפשו.
תיאורי מטא לתמונות – אין ספק שאנחנו היום בעידן שבו הוויזואליה משחקת תפקיד משמעותי, לעיתים רבות אף משמעותי יותר מן התוכן עצמו, ולכן חשוב לתאר גם את התמונות שאתם מוסיפים לאתר שלכם. תיאורי התמונה משחקים כאן שני תפקידים, הם גם מהווים כיתוב קצר שיתאר את התמונה, וגם עוזרים למנועי החיפוש שעדיין לא יודעים לזהות מהות תמונה בעצמם, לאפיין אותה ביתר קלות כדי לספק הקשר רלוונטי למשתמשים. קחו לדוגמא את מגפי הגומי הצהובים והמושלמים שראיתם על ילד רנדומלי בגינה, אלו בדיוק המגפיים שאתם רוצים לרכוש עבור הילד שלכם אבל איך מוצאים אותם? נכון, אפשר לאתר את הילד, את אמא שלו ולשאול אותה, או פשוט לכתוב בגוגל: "מגפי גומי צהובים לילדים" ובום – מצאתם את התשובה.
אגב, תיאורים כאלה גם יכולים להוות נדבך חשוב ליצירת נגישות באתר שלכם, למשל למשתמשים שעובדים עם קוראי מסך בשל מגבלות ראייה וכדומה.
תיאורי מוצר – לכל מוכר טוב בשוק יש את הפיצ' שלו, ותיאורי המוצר שלכם הם המקבילה הווירטואלית לשלט שעליו כתוב "ענבים דבש מתוקים במיוחד". אם יש לכם אתר E-commerce, עם עמודי מוצרים, המטרה כאן היא לשכנע את הגולשים בערך הייחודי שהמוצר או השירות הספציפי שלכם מציע. חשוב להדגיש בתיאור המוצר את כל המאפיינים המרכזיים שלו ואת כל מה שמיוחד בו, באופן שמניע מכירה. בכתיבת תיאור מטא של מוצרים חשוב גם להיעזר במחקר מילות המפתח שלכם כדי להבין מה הגולשים מחפשים. לדוגמה, שם המותג יכול להיות קריטי ולהשפיע על החיפושים והמכירה של המוצר, ולפעמים יכול דווקא להוות את התכונה הייחודית שלו. אין כאן נכון או לא נכון, זה משתנה בהתאם למוצרים והלקוחות שלכם.
איך כותבים כל תיאור בצורה הנכונה?
כבר הבטחתי שלא אשאיר אתכם בלי טיפים חשובים לכתיבה אפקטיבית של התיאורים הללו, והגיע הזמן לפרוט אותם ולהסביר לכם למה כל שלב בתהליך הוא חשוב.
האורך כן קובע
למרות הקלישאות ששמענו, בתיאורי מטא האורך בהחלט קובע, או יותר נכון – גוגל קובע את האורך. תיאורי מטא שיהיו ארוכים יותר מ-155-160 תווים יחתכו באמצע ולא ישיגו את מטרתם. ואם תהיתם, גוגל לא שואל אתכם איך תרצו לחתוך את התיאור, הוא פשוט חותך אותו, גם אם זה באמצע מילה, וזה סתם נראה לא מקצועי ולא מרשים. לפי טיפים שנותן האתר Rock content, גם תיאור מטא קצר מדי הוא לא כדאי, מכמה סיבות. ראשית, תיאור המטא זו הזדמנות למכור את עצמכם באמת ולהעביר ערך, ותיאור קצר מדי יכול להראות מחפף או לא מקצועי. שנית, תיאור קצר מדי יכול גם להיפסל על ידי גוגל כתיאור לא מתאים או לא מספק, ואז גוגל פשוט מחליפים אותו בעצמם בתיאור שנראה להם רלוונטי מתוך התוכן שלכם. האם גוגל תמיד יקלעו? אל תבנו על זה. עדיף לכתוב ולבחור בעצמכם את תיאור המטא המדויק ולא לסמוך על אף אחד אחר שיבחר מילים שייצגו אתכם נאמנה. אגב, לפי האתר AHERF, גוגל משכתב למעלה מ-60% מתיאורי המטא הקיימים, אז אל תעלבו אם גם שלכם יקבל עריכה. גוגל אוהב את מה שהוא אוהב ומתאים את התיאורים בהתאם לגורמים שונים, אבל מה שכן נמצא בידיים שלכם, צריך להיות הטוב ביותר.
תיאורי מטא דינמיים ומשתנים
אחת האפשרויות שלכם היא לייצר תיאורי מטא דינמיים שמותאמים לפלחי קהל ספציפיים. התאמת התוכן שלכם על סמך כוונת המשתמש יכולה לשפר משמעותית את הרלוונטיות והמעורבות. לדוגמה, תוכלו ליצור גרסאות שונות לחיפושי מידע, שאילתות בנוגע לעסקאות או תכנים מותאמים למטרת ניווט באתר, וכך לנסות (ובתקווה, להצליח) לגרום לתיאור המטא (ובהתאם, לאתר) לקלוע טוב יותר לציפיות המשתמש.
כוח השכנוע
אני תמיד מאמינה בפנייה לרגשות כאסטרטגיה שיווקית. כשמדברים אל לקוחות כבני אדם אל בני אדם, זה עובד, והדבר נכון גם כאשר אתם יוצרים אסטרטגיה לכתיבת תיאורי מטא. השתמשו בתיאורים הללו כדי ליצור קשר כלשהו עם המשתמשים, דברו על עצמכם, על הסיפור מאחורי העסק, על הערך שהמוצר או השירות שלכם מספק, על סוגיות שפתרתם עבור אנשים בעבר, כל דבר שיש בו רגש כלשהו, אמיתי (לא לזייף, הגולשים מרגישים את זה), יכול להפוך לקוח מעוניין ללקוח שרוכש.
לסיכום, אמנם תיאורי המטא הם בסך הכל כמה מילים שדוחפים במיקומים שונים והם בטח לא מהווים את התוכן העיקרי שתכתבו לאתר העסקי שלכם, אבל גם הפרטים הקטנים הם חשובים להרכבת התמונה הגדולה, וגם בתיאורי המטא חשוב מאד להשקיע כדי לבלוט בשוק הדיגיטלי העמוס, ולהשיג את הלקוחות המתאימים. הקפידו לתת חשיבות לתיאורי המטא, לבחון תיאורים שונים וכמה הם פועלים לטובתכם, לכתוב אותם לפי הכללים שמניתי ושיהיה בהצלחה. ואם אתם באמת מבקרים בשוק מחנה יהודה, תביאו לי קילו ענבים, טוב?...
אם תרצו לקבל עוד מידע על הפרטים הקטנים (והכי חשובים) בבנייה וניהול אתר עסקי, אתם ממש מוזמנים להירשם לניוזלטר שלי ממש כאן ולקבל עדכונים כשעולה תוכן חדש.
Comments