חוק הספאם
כבעלי עסקים ומשווקים, רשימות תפוצה הן אחד הכלים הכי יעילים שיש כדי להגיע לקהל שלנו. ניוזלטרים, סמסים ודיוורים שיווקיים מגבירים את התנועה באתר האינטרנט שלנו, יוצרים פניות ולידים חדשים ומגיעים לקהילה גדולה שעוקבת אחרינו וקונה את המוצרים והשירותים שלנו. זה ערוץ שיווקי אפקטיבי למדי, ולא רק בזכות עלויות נמוכות. התקשורת במייל או סמס אישית ופרטית יותר מאשר זו שברשתות החברתיות, ובתוך תיבת המייל או ההודעות בטלפון אין לנו הרבה תחרות על תשומת הלב של הקהל שלנו, בניגוד לרשתות החברתיות בהן הגולשים נחשפים להמון מידע ולכמויות של תוכן מחברים, קבוצות ומפרסמים.
אבל גם האימייל שלנו וגם תיבת ההודעות בטלפון משמשים אותנו לצרכים אישיים יותר, ולכן כאשר שולחים לנו מיילים והודעות שלא ביקשנו או כשמפציצים אותנו בהצעות שיווקיות, אנחנו מרגישים שחודרים לנו לפרטיות. ואם אנחנו חושבים שכצרכנים אנחנו סובלים מהספאם הזה, תחשבו עד כמה חברות גדולות וספקיות אינטרנט מפסידות. כדי להילחם בתופעה הזו, של דואר זבל שמגיע אלינו במייל, SMS, פקס או במערכת חיוג אוטומטי ממפרסמים שמעודדים אותנו לקנות ורוצים את הכסף שלנו - נולד חוק הספאם.
המלחמה בדואר הזבל
חוק הספאם, ובשמו הרשמי 'תיקון 40 לחוק התקשורת' או סעיף 30א' לחוק התקשורת, הפציע לתוך חיינו בשנת 2008 במטרה להילחם בדואר הזבל, וקבע שמשלוח מסרים פרסומיים ללא הסכמת הנמען יהיה אסור. החוק החדש גם קבע שמי שקיבל דואר פרסומי במייל, SMS, פקס או מערכת חיוג אוטומטי ללא הסכמתו מראש, יוכל לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק של עד אלף ₪ לכל הודעה או להגיש תביעה ייצוגית נגד השולח.
אבל בואו ניקח צעד אחד אחורה ונבין למה ספאם הפך להיות בעיה גדולה כל כך. כי בניגוד להפצת חומרים שיווקיים בדרך הישנה והטובה, דוגמת פליירים בתיבות הדואר, טלמרקטינג או תליית ברושורים על ידית הדלת שעולים לא מעט כסף, משלוח דוא"ל הוא חינם ולשולחים אין עלויות (או יש עלויות מזעריות) ואין מה שיגביל אותם משליחת הודעות למיליוני אנשים. חלק מההודעות האלה מעודדות צריכת שירותים ומוצרים, חלק הן הונאות אינטרנטיות וחלק הן פשוט מטרד שמעמיס עלינו עוד ועוד מיילים. משגרי דואר זבל בכמויות גדולות קרויים ספאמרים, והם מפיצים הודעות אחידות להמוני תיבות דואר אלקטרוני ברחבי העולם. כמה המון? זה יכול להגיע למיליונים בלחיצת כפתור אחת. התופעה הזו מלווה בהפצת וירוסים, בעיות של אבטחת מידע וחדירה למחשבים, פגיעה בפרטיות, עידוד צריכה מוגברת, ערעור תחושת הביטחון והאמון של צרכנים באינטרנט ובחברות הדואר האלקטרוני ובגרימת נזקים כספיים גדולים.
חוק הספאם הוא חלק ממלחמה בלתי פוסקת שמתנהלת בין ספאמרים לבין יתר העולם. אבל אנחנו, הלקוחות, לא לבד: חברות המספקות את שירותי הדואר האלקטרוני, ספקיות אינטרנט, חוות שרתים, תאגידים ומדינות שלמות - כולם נאבקים בתופעה הזו גם בכלים משפטיים וגם בכלים טכנולוגיים, וחוק הספאם הוא נשק משפטי במלחמה הזו.
לנו, המשתמשים הפרטיים, הספאם גורם לבזבוז זמן של סינון הדוא"ל, אובדן מיילים חשובים בגלל סינון שגוי, הגדלת נפח תיבת הדואר האלקטרוני ואפילו ערעור או אובדן האמון באינטרנט ובמערכות הדואר האלקטרוני. אבל בארגונים גדולים המעסיקים אלפי עובדים, סינון הדואר המצטבר מכל העובדים פוגע משמעותית בעבודה ובפיריון, וספקיות האינטרנט מתמודדות עם בעיות כלכליות וטכנולוגיות גדולות אף יותר: מהכפלת נפח תנועת הדואר האלקטרוני, דרך טכנולוגיות לסינון דואר זבל ועד להצטיידות בשרתים גדולים וחזקים.
רגע, מה זה בעצם הודעת ספאם?
הודעת ספאם היא כל הודעה שמעודדת רכישה של מוצר או שירות, גם באופן ישיר וגם באופן עקיף. זאת אומרת שהיא נחשבת לכזו אפילו אם היא לא מביאה את הצרכן לידי הוצאת כסף עכשיו, אלא בעתיד. מטרת החוק היא פשוט להגן על הצרכן מפני אותן הודעות דיוור מסחריות שנשלחות אליו כדי להניע אותו לפעולה שיש בה הוצאה כספית.
בעולם נהוגות שתי שיטות מרכזיות של הסכמה לדיוור פרסומות. השיטה האמריקאית, לפיה מותר לחברות לשלוח דואר כל עוד הצרכן לא ביקש להסיר את עצמו מרשימת התפוצה, והשיטה האירופאית, לפיה הצרכן צריך לתת הסכמתו בשביל שיישלח אליו דואר פרסומי, וגם לאחר שנתן את הסכמתו הוא יכול להסיר את עצמו מרשימת התפוצה. בישראל אימצו את השיטה האירופאית, שמחייבת הסכמה מראש, והיום כל מי שמקבל הודעות מסחריות בניגוד לחוק, יכול לתבוע את השולח ולקבל פיצוי בסך 1000 שח לכל הודעה, מבלי להוכיח שנגרם לו נזק מקבלתה.
מה אומר חוק הספאם?
מאז נחקק בשנת 2008 החוק עבר עוד תיקונים והורחב, ועכשיו הוא חל גם על בקשת תרומות (שזו סוג של הוצאת כספים) וגם על תעמולה (לא תעמולת בחירות, חלילה, חברי הכנסת החריגו את עצמם מהחוק הזה והוא קובע שמסרים פוליטיים ובקשות תרומה להתמודדות בפריימריז, בבחירות לכנסת או בבחירות לרשויות המקומיות אינם כלולים בחוק. תעמולה בחוק נחשבת להפצת רעיונות במטרה להשפיע על עמדות או על התנהגויות צרכנים).
אז מהו ספאם / דואר זבל?
דבר פרסומת שמטרתו לעודד רכישת מוצר, שירות או הוצאת כספים; בקשת תרומה או הצעה להתקשר למספר טלפון מסוים כדי לקבל מסר, ברכה וכדומה
הפצה מסחרית, ולא אישית. כלומר כזו שנשלחת ליותר מנמען אחד
שליחה באחת מארבע הדרכים הבאות: דוא"ל (מייל), SMS, פקס או מערכת חיוג אוטומטי
שלא ניתנו לגביו אישור או הסכמה מראש לקבלתו
שימו לב שהודעות ברשתות חברתיות, הודעות פופ-אפ, דיוור פיזי (פליירים) בתיבת הדואר ושיחות טלמרקטינג לא נחשבות לספאם לפי החוק. אגב, לפני התיקון לחוק התקשורת, היה איסור על משלוח פרסומות בפקס בלבד, כי כאשר החוק המקורי נחקק, עדיין לא היתה טכנולוגיה פורצת דרך כמו מייל, סמס או מערכת חיוג אוטומטית.
עוד משהו שכדאי לשים אליו לב, בעיקר כמשווקים, הוא שאין צורך בהסכמה מראש של הנמען לקבל דברי פרסומת, אם הוא מסר את הפרטים שלו בעת רכישת מוצר או שירות. זאת, בתנאי שהמפרסם הודיע לו שהפרטים הללו ישמשו לצורך משלוח דיוור שיווקי וגם נתן ללקוח את הזכות לסרב לכך. החוק מאפשר לכל מי שהסכים לקבל הודעות שיווקיות ופרסומות לשנות את דעתו ולהסיר את עצמו מרשימת התפוצה בכל עת. המשך שליחת ההודעות למי שביקש לא לקבל אותן מהווה הפרה של החוק.
חוק הספאם חל גם על מי ששולח את דואר הזבל בפועל (מבחינה טכנית זה שלוחץ על כפתור השליחה), וגם על מי שהוא מפרסם. זאת אומרת שאם עסק שכר חברה השולחת הודעות שיווקיות בשמו, החוק חל על שניהם. שליחת דואר זבל ללא הסכמה היא עבירה פלילית שהקנס עליה יכול להגיע עד 226,000 ₪, ולכן ממדי הפצת דואר הזבל הצטמצמו מאוד מאז כניסת החוק לתוקף. רובנו לא ממש זוכרים איך זה היה לפני 2008, אבל פעם רוב הדואר שהיינו מקבלים לתיבה היה שיווקי. גם היום התופעה נפוצה, והנתונים מדברים על כך ש- 70% מתעבורת המיילים בעולם (!) היא של דואר זבל.
4 סיבות שישכנעו אתכם לא לעבור על חוק הספאם
בגלל שדיוור ישיר הוא כל כך יעיל ומשתלם, הכי קל לקנות רשימת תפוצה או להכין אחת באמצעות איסוף כתובות מייל ומספרי טלפון שרצים ברשת ולהתעלם מחוק הספאם. אבל אתם לא רוצים לעשות את זה, מכמה סיבות:
זה יעלה לכם ביוקר
שליחת ספאם היא עבירה על החוק, וכאשר אתם שולחים הודעות פרסומת לאנשים אקראיים שלא ביקשו להימנות על רשימת התפוצה שלכם אתם מסתכנים בעבירה פלילית ובקנסות גבוהים. אם שלחתם הודעה (או 'דבר פרסומת', כלשון החוק) ללא קבלת הסכמת הנמען, או לאחר שהנמען סרב לקבל מכם הודעות, אתם עשויים להיות מואשמים בעבירה פלילית ולהיות חייבים בקנס הקבוע בחוק העונשין. גובה הקנס משתנה ומתעדכן כל כמה זמן, ועומד כעת על 226,000 ₪. בנוסף, ניתן לתבוע אתכם בתביעה אזרחית על שליחת דבר פרסומת בניגוד לחוק, ולתבוע מכם פיצוי בסך 1,000 ₪ לכל הודעה, ללא צורך להוכיח כי נגרם למקבל שום נזק כתוצאה מההודעה. חוק הספאם גם מאפשר להגיש נגדכם תביעה ייצוגית על הפרת הוראות החוק.
תנו ללקוחות הפוטנציאלים שלכם לשמור על פרטיות
אף אחד לא רוצה שיתפרצו לו למרחב האישי, כמו המייל או הטלפון הסלולרי, עם הצעות שהוא לא ביקש לקבל. כבדו את הלקוחות שלכם, והם יכבדו אתכם. זו דרך הרבה יותר מזמינה לצבור קהל לקוחות נאמן.
אתם לא צריכים לשווק לכולם
חלק משמעותי בשיווק מוצלח הוא לדעת מי קהל היעד של המוצר או השירות, ולכן השיווק שלכם יהיה יותר יעיל אם תמקדו את המאמץ בקהל היעד שלכם. ולא, קהל היעד שלכם הוא לא "כולם". בשביל שהדיוור ידבר אל הקונים הפוטנציאלים, צריך לפנות אליהם בדרך הכי אטרקטיבית להם, עם שפה שמתאימה להם ועם יתרונות המוצר או השירות שהכי מתאימים לצרכים שלהם. בשביל לעשות את כל זה, אתם צריכים לאפיין את הקהל שלכם, מה הוא מחפש, איך הוא מתנהג, על איזה צורך שלו אתם עונים וכדומה. פרסומת כללית שפונה "לכולם" מפספסת את כולם, גם את קהל היעד האמיתי שלכם.
זה יפגע בתדמית שלכם
הנזק התדמיתי שתגרמו לעצמכם משליחת דואר זבל הוא גדול מאוד, ונוצר בדרך כלל מאנטגוניזם של הלקוחות כלפי מי שלא מכבד את הפרטיות שלהם ואת הרצונות שלהם. תדמית היא משהו שמאוד קשה לבנות, אבל קל מאוד להרוס (אתם בטח יודעים שלפעמים מספיק פוסט אחד בפייסבוק שעושה שיימינג או קורא לחרם בשביל להרוס עסקים). בקיצור, זה לא שווה את זה.
כבעלי עסקים שמשווקים את עצמם, מה כדאי לעשות?
כשיש כל כך הרבה כללים ודברים שאסור לעשות כדי לא לעבור על חוק הספאם, נראה שכבעלי עסקים כבר לא נשארו לנו שום מהלכים מנצחים כדי להגיע אל הלקוחות שלנו. אבל האמת היא ששיווק זה כיף: אנחנו זוכים לדבר על הדבר שאנחנו הכי אוהבים (העסק שלנו), לפתור בעיות ללקוחות, להרחיב את המעגלים של האנשים שאנחנו מגיעים אליהם ולהגדיל את המכירות. הנה כמה טיפים לדיוור יעיל שגם מתחשב בלקוחות וגם בכל סעיפי חוק הספאם:
הדבר הראשון שכדאי לעשות (ולהתחיל כבר מעכשיו) הוא לבנות רשימת תפוצה טובה ואיכותית של לקוחות שמתעניינים באמת בעסק שלכם, במוצרים שלכם ובשירותים שלכם. אלה הם לקוחות שכבר רכשו מכם, כאלה שהביעו עניין לרכוש, שביקרו באתר שלכם כדי לקרוא את התוכן שלכם או שעוקבים אחריכם ברשתות החברתיות. אל הרשימה הזו תשלחו את הדיוור, גם אם היא קטנה בהתחלה. בעבודה נכונה ועם סבלנות והתמדה - תאמינו לי שהיא תגדל.
זכרו - אנשים רוצים לצרוך תוכן טוב שיעיל עבורם, ולדעת מה הם הולכים לקבל, זה יכול להיות תוכן מעולה, מבצעים בלעדיים או עדכון על מוצרים חדשים. ברגע שתוכן האתר שלכם טוב, מזמין ומפרט - הגולשים ירצו להיות חלק מרשימת התפוצה הזו
על מנת שהדיוור יהיה באמת יעיל, הקפידו לשלוח אותו רק למי שהביע רצון והסכמה מפורשת לקבל מכם דברי פרסומת. זה הקהל שמעניין אותו לשמוע מה יש לכם להגיד ואלה מי שבאמת יקנו מכם ויהפכו את הדיוור למשתלם עבורכם, ולא כזה שיורה לכל הכיוונים. תוכלו לקבל הסכמה באמצעות החתמה על טופס הסכמה פיזי, אישור אקטיבי של הסכם מקוון, בהודעת סמס וגם בשיחת טלפון (רצוי מוקלטת). תוכלו לעשו זאת במעמד הרכישה, בהצטרפות למועדון לקוחות, בטופס מקוון באתר או בדף נחיתה ועוד. בכל מקרה, זכרו שהאישור של הלקוח חייב להיות מפורש וברור.
כדי להגדיל את הסיכוי שלקוחות קיימים ופוטנציאלים יירשמו לקבלת עדכונים והודעות מכם, הקפידו על טופס הרשמה והסכמה ברור ופרטו בפני הגולשים מה הם יקבלו בדיוור שלכם ובאיזו תדירות. זה יעזור להם להבין למה לצפות מכם ולהשתכנע שכדאי להם להצטרף לרשימת התפוצה שלכם.
אם אתם רוצים לשלוח הודעות למי שלא נתן את הסכמתו לקבל מכם פרסומות, תוכלו לשלוח מייל או סמס חד-פעמי (אבל באמת חד-פעמי) ולבקש את אישורו לקבלת הודעות נוספות. חשוב להקפיד שההודעה הזו תהיה ניטרלית לגמרי ושלא יהיה בה אפילו רמז קטן לפרסום של מוצר או שירות שלכם.
מה עוד צריך לדעת ועל מה מומלץ להקפיד?
אפשרו לנמענים להסיר את עצמם בקלות מרשימת התפוצה.
הקפידו שבכל מסר פרסומי שאתם מפיצים ניתן יהיה לסרב להמשיך לקבל מכם הודעות פרסומת בכל עת, וללא תשלום. הנמענים יוכלו להודיע על רצונם להפסיק לקבל מכם הודעות בכתב, או בדרך שבה נשלח אליהם דבר הפרסומת, דוגמת מייל חוזר או הודעת סמס חוזרת, כפתור הסרה מרשימת תפוצה מדיוור, לחיצה על מקש בטלפון במקרה של מערכת חיוג אוטומטי וכדומה. הקפידו להסיר את הנמענים מרשימת התפוצה באופן מיידי, וזכרו שמרגע שהם לא מסכימים לקבל יותר דבר פרסומת, ההודעות ייחשבו ככאלה המפרות את החוק.
הכירו את מסנני הספאם
כחלק מהמלחמה שמנהלות מערכות הדואר האלקטרוני בדואר הזבל, הן מתקינות מסננים בתיבות הדואר שתפקידם לאתר ספאם. המערכות מדרגות את איכות הדיוור, מעבירות דואר חשוד כספאם אל תיבה ייעודית באופן אוטומטי ולעיתים אפילו חוסמות דיוור ספציפי מלהגיע לנמענים. דואר שחוזר בגלל כתובת שגויה; תוכן העוסק בתרופות, הימורים, סקס וזכיות פתאומיות בכסף וכותרות עם מילות מפתח המקושרות לדואר זבל כמו 'הזמן עכשיו', 'שיווק רשתי' או 'זכית בכסף' - מדליקים נורת אזהרה למסנני הספאם.
אל תקנו רשימות תפוצה
אני יודעת, לבנות רשימת תפוצה טובה לוקח זמן וכסף (הקמת אתר או דפי נחיתה, קידום אורגני וממומן, כתיבת תוכן מצוינת שתשכנע את הגולשים להצטרף לרשימה), אבל אל תתפתו לקנות רשימות תפוצה. למה? מ- 4 הסיבות המצוינות שמופיעות למעלה שבגללן אתם לא רוצים לשלוח דואר זבל וגם כי רשימה קנויה תגדיל את הסיכויים שלכם להיות מסומנים על ידי מסנני הספאם בעקבות כתובות שגויות שחוזרות לשרת וסימון הדיוור שלכם כספאם על ידי הנמענים שלא ביקשו לקבל אותו.
בססו אמון וביטחון
במטרה להגביר את אמינות הדיוור שלכם, הקפידו לציין את שם העסק ופרטי הקשר המלאים שלכם במייל שאתם שולחים, גם כדי שלא יצטייר כדואר זבל בעיניי הנמענים, וגם כדי לסמן למסנני הספאם שמאחורי הדיוור עומד עסק אמין, וזהו לא ניסיון להונאה באינטרנט.
כשלא מכירים את חוק הספאם, דיוור יכול להיתפס לפעמים כמכשול שיווקי, אבל אם תיישמו אפילו חלק מהטיפים המופיעים מעלה - תתקדמו עוד צעד בדרך להגדלת המכירות וליצירת קהל לקוחות נאמן.
טיפים נוספים והמון מידע חשוב על שיווק מחכה לכם בבלוג. כדי שלא תפספסו את כל הטוב הזה, אתם מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים ממש כאן.
Yorumlar