שיווק באמצעות וידאו- טיפים לאלופים
בפוסטים הקודמים על שיווק באמצעות וידאו עסקנו בנושאים: למה לשווק באמצעות וידאו, איזה סוגי וידאו אפשר לייצר ואיפה כדאי לפרסם את הוידאו שלנו? בפוסט הזה אני רוצה לרכז את כל הטיפים, הבסיסיים והמתקדמים לגבי שיווק, צילום ועריכה של וידאו.
אז יאללה, מתחילים:
חקרו את הפלטפורמה בה אתם הולכים לפרסם את הוידאו
סגרתם על פלטפורמה בה תרצו לפרסם - תחקרו מה כבר פורסם באותה פלטפורמה תחת נושא דומה, איך הקהל הגיב? איך אתם הרגשתם בנוגע לסרטון שפורסם. זה הזמן ללמוד מטעויות והצלחות של אחרים ולחשוב איך אתם מיישמים את זה בעסק שלכם אבל גם איך אתם יכולים לבדל את עצמכם באמצעות המסר, שיטת הצילום, הסיפור שלכם או העריכה שלכם.
תכינו תסריט בסיסי למה שאתם הולכים לצלם
מה רואים בוידאו? על מה מדברים? באיזה סדר? השאלות האלה מאוד חשובות כדי לתכנן את הצילום באופן אפקטיבי. בין אם אתם מופיעים ומדברים בסרטון, בי אם אם אדם אחר מצולם או כלל אין דוברים- תכנון נכון יחסוך לכם צילומי השלמות וזמן עבודה במעמד העריכה. גם אם אתם מצלמים סרטון מסוג סטופ מושן (stop motion) חשוב לתכנן מראש את סדר הופעת האלמנטים, מאיזה צד, מה הסיפור שאנחנו בעצם מנסים להציג ובאיזה אופן הויזואל מתכתב עם המסר שלנו?
ציוד
ההחלטה לצלם סרטון אמורה לבוא אחרי שהחלטנו על מטרות הסרטון, מי קהל היעד ואיפה נפרסם את הגרסה הסופית. לפי שאלות אלה גם נחליט באיזה כלים נצלם את הסרטון, כמובן בהתאם לתקציב שלנו. האם יהיה זה סרטון תדמית שיוצג לאנשים רבים? אולי במקרה זה נדרש ציוד מקצועי. אם נצלם במצלמה פשוטה יותר- האם זה יהיה בטלפון? האם זה יהיה במצלמת וידאו? מצלמת סטילס עם אפשרות לצילום וידאו? אחרי שהחלטנו עם מה נצלם חשוב לדאוג לעוד כמה אביזרים:
מיקרופון- יש המון סוגי מיקרופונים שמתאימים לצילום וידאו ומתחברים לציוד איתו אנחנו הולכים לצלם. לכל אחד מהמיקרופונים יתרונות וחסרונות משלהם, כמו איכות השמע, הניידות, הגודל וכו. כל הפרמטרים האלה צריכים להילקח בחשבון בהתאם לסוג הוידאו שמצלמים. למשל: אם אנחנו מצלמים ראיון או את עצמינו מדברים- הכי חשוב שנשמע באופן ברור את הנאמר עם כמה שפחות רעשי רקע, לכך מומלץ להצטייד במיקרופון קטן שלא יציק בעין ויתחבר לדש הבגד של הדובר.
אם אנחנו מצלמים בחוץ חשוב לדאוג למיקרופון שיודע להתמודד היטב עם רעשי הרקע ולא להפוך אותם למטרד בסרטון שלנו. אם מדובר במיקרופון מסיבי חשוב לשים לב שיש איתנו אדם נוסף שיעזור להקים, להחזיק ולקפל את הציוד בסוף הצילומים.
חצובה- גם אם הסרטון שאתם מצלמים ממש חייב להצטלם כשאתם יושבים ברכב שלכם - הימנעו מלהחזיק את הטלפון בידכם ודאגו לחצובה התואמת את המכשיר עמו אתם הולכים לצלם. גם אם הצילום הוא בחוץ או במקום סגור, חצובה היא מצרך חשוב לצילום איכותי, סטטי שלא קופץ ומסית את תשומת הלב של הצופה לדברים טכניים בסרטון.
לוקיישן
חשוב להבין מה התרומה של המקום בו נצלם את הסרטון למה שאנחנו רוצים להשיג.
למשל אם אנחנו מצלמים סרטון שמספר את הסיפור המיתולוגי של בית הקפה שלנו- זה הכרחי שנצלם לפחות חלק מהסרטון בבית הקפה ולא בבית של הדמויות המצולמות. כשחושבים על לוקיישן צריך לקחת בחשבון את ההשפעה והחלק שלו בסיפור, את רעשי הרקע בו וכיצד הם עלולים להפריע לנו (או אולי לתרום לנו). לא משנה באיזה לוקיישן בחרתם (גם אם זה שולחן העבודה שלכם לסרטון stop motion) בדקו איך יראה המיקום, מה יכול להפריע לצילום או למה שאתם רוצים להעביר, מה יכול ''להציק'' לצופה?
תאורה
תאורה יכולה לשפר או להרוס צילום וידאו. כשמתכננים יום צילום חשוב לשים לב לא רק למיקום אלא לאיכות התאורה בו בהתאם לשעה שבה הולכים לצלם את הסרטון- באיזה צד נמצאת השמש? האם היא מסנוורת או מפריעה למי שמצולם? האם התאורה הנמצאת במקום תואמת את השעה בה רוצים לצלם או שיש צורך לשנות קצת את מיקום הצילום רק בגלל התאורה? האם יש צורך להביא תאורה חיצונית?
חשוב לעשות צילום מקדים בלוקיישן שבחרנו, בשעה המתוכננת לצילום כמה ימים לפני ולבדוק איך הכל מצטלם ועובד. חשוב לבדוק את הצילום ניסיון לא רק במכשיר בו צילמתם אלא גם במחשב ובטלפונים שונים, לפעמים זה יכול לחסוך לנו עוגמת נפש של גילויים מאוחרים שיכולים להחריב את כל העבודה הקשה שלנו.
מוזיקה
בזמן תכנון הצילום נסו לדמיין איך המוזיקה יכולה להשתלב בסרטון, יכול להיות שכבר יהיה לכם את סוג המנגינה המבוקשת בראש וכך תוכלו לתכנן בצורה טובה יותר את הצילום ולחסוך זמן בחיפוש המנגינה המתאימה בזמן העריכה.
10 שניות ראשונות
הקדישו מחשבה בתכנון ובעריכה בדגש על ה10 שניות הראשונות של הסרטון. זה הזמן הקריטי ביותר בו רוב הצופים יחליטו האם הם ממשיכים לצפות בסרטון שלכם או שהם מפסיקים אותו באמצע. לכן חשוב במיוחד להקדיש מחשבה ותשומת לב לזמן הזה יותר, לפעמים התייחסות למידע הזה יכול לשנות את כל האופן בו תבחרו לספר ולהציג את הסיפור שלכם.מומלץ גם לנסות להעביר את המסר העיקרי שלכם גג עד 30 שניות מתחילת הסרטון ולא לחכות לסופו, כי אתם עלולים לפספס את הקהל שלא יגיע לסופו (אם מדובר בסרטון באורך של יותר מ30 שניות)
הקדישו זמן מחשבה ומחקר לSEO
כבר כתבתי מספר פעמים על איך העלאת סרטונים ליוטיוב תורמת לקידום האורגני של הסרטון והנכסים הדיגיטליים שמקשורים אליו. לכן, חשוב להקדיש מחשבה לפרמטר הזה כשאנחנו מגיעים לשלב בו אנחנו מעלים את הסרטון. חשוב לעשות חקר מילות מפתח ולהבין מה אנשים מחפשים ואיך אפשר לתאר את הסרטון לא רק כך שהוא יגרום לאנשים לצפות בו אלא גם יאפשר לגוגל להנדקס אותו ולהבין באיזה עולם תוכן עוסק הסרטון ובהתאם לכך להציג אותו בחיפושים רלוונטיים.
תחשבו איך ליצור הזדהות או לעורר נושא שיחה
במיוחד אם הסרטון שלכם הולך להתפרסם ברשתות חברתיות, אבל לא רק - חשוב ליצור אינטראקציה סביב הסרטון ולנסות לעורר הזדהות או נושא שיחה באמצעות התוכן שאתם יוצרים. נסו לדמיין דמות ספציפית שאתם מדברים אליה ואתם רוצים לגעת בה, זה יצור סרטון אישי יותר, שמדבר בגובה העיניים לפלח האוכלוסייה שאתם רוצים להגיע אליו.
השתמשו ברשתות חברתיות
נסו להעלות את הסרטון שלכם לכל הפלטפורמות שיכולות להיות רלוונטיות לו, שתפו את הסרטון במקומות הרלוונטיים ברשתות חברתיות (שימו לב שבמקומות כמו פייסבוק, לינקדאין ואינסטגרם רצוי להעלות את הסרטון ישירות לפלטפורמה ולא להסתפק בלינק מהיוטיוב) זה יכול להגביר את כמות האנשים שיחשפו וישתפו את הסרטון שלכם.
אל תתביישו להוריד דברים בעריכה
לפעמים אנחנו משקיעים כל כך הרבה זמן, אנרגיה ומשאבים בצילום ועריכת הסרטון שלנו שקשה לנו להוריד ממנו תוכן שלא תורם, לא מצולם טוב או סתם מיותר. נסו להתייעץ עם אנשים ניטרליים ולראות האם כל רגע בסרטון שהכנתם הוא רלוונטי או אפשר להוריד ממנו חלקים. עדיף להוריד ולקצר מאשר להיתקע עם תוכן שרק אתם אוהבים וחושבים שהוא רלוונטי.
יש לכם טיפים נוספים לאלופים שכדאי שכולם ידעו ולא ציינתי? כתבו לי ואשמח לעדכן אותם בפוסט.
בפוסט הבא תקבלו את כל האפליקציות, התוכנות והאתרים השווים ביותר שאתם צריכים להכיר כדי לערוך ולארגן את הסרטונים שלכם. אז אם עוד לא נרשמתם לקבלת עדכונים על פוסט חדש בבלוג.
לקריאה נוספת והרחבה:
Comments